CFMøller: 哥本哈根Maersk大樓設計

設計:CFMøller | 項目地點:丹麥 | 類別:商業空間 | 2018-11-01 6548 119

maersk_tower_c_f_moller_kobenhavn_denmark_architecture_dezeen_hero-1-1024x576.jpg


  由CFM?ller建筑事務所為哥本哈根大學設計的Maersk大樓是該大學的-健康與醫學科學學院。這個斯堪的納維亞團隊為擁有最先進的研究設施的大樓,設計了垂直穿孔金屬百葉窗環繞著該樓的弧形外墻。

Vertical perforated-metal louvres wrap around the curved facades of this towerdesigned by CF M?ller Architects for the University of Copenhagen.The Scandinavian firm designed the Maersk Tower as a state-of-the-art research facility and an extension of Panum – the university's Faculty of Health and Medical Sciences.



  這座15層高的建筑內包括研究和教學設施,以及帶禮堂和會議室的會議中心。它從一個低矮的星形基地為基準,向城市延伸,以加強學校與社區之間的聯系。

The 15-storey building contains both research and teaching facilities, as well as a conference centre with auditoriums and meeting rooms. It emerges from a low, star-shaped base that reaches out towards the city to enhance the connection between the school and the community.


maersk_tower_c_f_moller_kobenhavn_denmark_architecture_dezeen_2364_col_18.jpg


  建筑工作室將塔樓獨特的曲線形狀描述為“標志性雕塑”,以及“城市與北校區之間的可見聯系”。 其創新設計2018年入圍該年Dezeen高層建筑類獎的名單,同時入選的包括Beirut(貝魯特)現代主義風格公寓樓和首爾David Chipperfield 建筑師事務所公司總部。

The architecture studio described the tower's distinctive curved form as a "sculptural linchpin" for the faculty and a "visible link between the city and the North Campus."Its innovative design earned the project a place on the shortlist for 2018 Dezeen Awards in the Tall building category, alongside buildings including a Modernism-inspired apartment block in Beirut and a headquarters for a beauty company in Seoulby David Chipperfield Architects.



  Maersk大樓的光滑和動態的玻璃幕墻由層層攀高的銅涂層百葉窗覆蓋,旨在參考丹麥首都的許多銅教堂尖塔。 百葉窗在建筑物周圍形成一個類似浮雕的網格,有助于保護玻璃免受陽光直射。可移動百葉窗可根據太陽的位置自動打開和關閉,而其穿孔表面可讓充足的日光到達室內。

Maersk Tower's smooth and dynamic glazed facades are covered by a grid of storey-height copper-coated shutters intended to reference the Danish capital's many copper church steeples.The shutters create a relief-like grid around the building that help to protect the glazing from direct sunlight. The movable louvres open and close automatically in response to the sun's position, while their perforated surfaces allow ample daylight to reach the interiors.



  垂直面板的布置也有助于減輕結構的整體規模,并創造垂直節奏,與校園的原始設計相輔相成。

The arrangement of the vertical panels also helps to mitigate the structure's overall scale and creates a vertical rhythm that complements the design of the original campus.



  “現有的Panum綜合體建于20世紀70年代,被認為是野獸派的杰作,而 Maersk大樓在顏色和立面方面看起來都很明顯,”該工作室說。 “但不像現有的Panum綜合體看起來內向閉塞, Maersk大樓的基地形態熱情擁抱城市并邀請公眾進入。”

"The existing Panum complex, built in the 1970s, is considered to be a Brutalist masterpiece, and the Maersk Tower looks to refer to it clearly both in terms of colour and facade rhythm," the studio said."But unlike the existing Panum complex, which appears introverted, the base of the Maersk Tower embraces the city and invites the public in."



  該建筑的講臺包含共用和公共設施,其中有演講廳、教室、食堂、展示室、會議室和書籍咖啡廳。該結構的比例旨在匹配現有Panum復合體的比例。 位于此樓層的門廳旁提供了一個開放的公共區域,可以與其他學生和工作人員即興相遇。這個空間通過一個大型木制樓梯與較高樓層相連,這些樓梯設有階梯式座位,方便非正式聚會。

The building's podium contains shared and public facilities, including lecture halls, classrooms, a canteen, show lab, conference rooms and a book cafe. The proportions of this structure are designed to match those of the existing Panum complex.A foyer also located on this level provides an open communal area for impromptu encounters with other students and staff. This space is connected with the upper floors by a large wooden staircase incorporating stepped seating that facilitates informal gatherings.


maersk_tower_c_f_moller_kobenhavn_denmark_architecture_dezeen_2364_col_31.jpg


  一個開放的中庭向上延伸穿過塔樓,每層都有一個連接公共區域的雕塑木樓梯。通過銅百葉窗的垂直排列,從外面可以看到樓梯。 塔樓容納了建筑物的研究設施,這些設施被包裹在玻璃墻內,有助于保持居住者之間的視覺聯系。

An open atrium that extends up through the tower houses a sculptural timber staircase connecting communal landings on each level. The staircase is visible from outside through a vertical break in the copper louvres.The tower accommodates the building's research facilities, which are contained within glass walls to help maintain a visual connection between the occupants.


maersk_tower_c_f_moller_kobenhavn_denmark_architecture_dezeen_2364_col_38.jpg


  建筑底部周圍是一個向所有人開放的城市校園公園,因此可以促進與當地人的緊密聯系。 園景公園包含一條高架道路,使公眾和建筑物的使用者都能夠在兩條重要道路之間穿過場地時看到內部。

Surrounding the base of the building is an urban campus park that is open to everyone and therefore promotes a stronger connection with the local area.The landscaped park incorporates an elevated path that brings both the public and the building's users close enough to see inside as it traverses the site between two important roads.



設計團隊:CFM?ller

項目地點:丹麥,哥本哈根 

完成時間:2018年

攝影師:Adam Moerk


Edit by Designwire



 
CFMøller相關案例
  • CFMøller: 哥本哈根Maersk...


智囊團 Brainpower

www.70403933.com \ 關于設計腕兒 About us \ 聯系我們 Contact us \ 智囊團 Brainpower \

京ICP備15003767號-1
西甲转播表西甲在哪看